Vindkraft Air-X

AIR - X vindvifte

AIR - X har en unik aerodynamisk konstruksjon og lav vekt. Generatorhuset er konstruert av høykvalitets aluminium. De spesielle kullfiberforsterkede bladene kan endre form og vinkel og er en del av reguleringen for å unngå for høyt turtall ved sterke vindlaster. Regulatoren er innebygget i generatorhuset og fungerer som overladningsvern og elektrisk brems av generatoren.

Strøm fra vinden

Jo lenger nordover vi kommer, desto mindre sol får vi om vinteren. Men vind er det nok av mange steder, både nordpå og på Vestlandet. Der kan vindkraftverk være en ypperlig løsning. Kombinert med et solcellepanel, blir anlegget nærmest perfekt, uansett hvor i landet hytta ligger. Ligger hytta værhardt til, kan vindkraft være vel så effektivt som solkraft. Det blåser ofte når det ikke er sol og omvendt. Da fungerer solcellepanel og vindgenerator perfekt sammen, for de lader det samme batteriet. Det finnes flere vindgeneratorer på markedet, og til hyttebruk passer det best å bruke typer som gir en maksimal effekt på mellom 60 og 400 watt.

Hvor mye vind ?

Det må blåse relativt friskt for at vindgeneratoren skal gi noe særlig. Først over 5 m/s (“sekundmeter”), altså lett laber bris, får du rundt 2 ampere fra en 100 watts generator og litt over det halve fra en på 60 watt. I stiv kuling, altså 15 m/s, får du henholdsvis 6 A og 4 A. Maksimal effekt får du først i full storm og det som verre er. Det dreier seg altså ikke om store effekter, men det fine med vindgeneratoren er at den er så tålmodig. Den lader så lenge det er vind til å drive den, og det gir veldig mye strøm til batteriet over tid. Og i motsetning til solcellepanelet, lader vindgeneratoren om natten også.

Plassering

Ideelt sett bør generatoren stå på en fjellltopp, men det kan bli for langt unna. De fleste vindgeneratorer leverer strøm med 12-15 volt, da mister du mye av energien underveis, dersom kabelstrekket blir for langt. Mer enn 30 meter mellom vindmølle og batteri krever spesielt tykke kabler, og det er dyrt.

Høyt og fritt

Vindgeneratoren må ha mest mulig fri vind. Det kan kanskje være fristende å plassere vindgeneratoren på hyttetaket, men hytta virker som en gitarkasse, og støyen kan bli fæl. For det annet vil hytta selv gi uønsket turbulens. Vindgeneratoren liker en jevn luftstrøm best, men slik er det jo aldri. Blir luften for turbulent, blir imidlertid vindgeneratoren “forvirret” og får lav ytelse. I verste fall kan sterk og vedvarende turbulens føre til havari. Det beste er å finne det høyeste punktet , hvor det også er minst hindringer i veien. Det kan være at stedet gir seg selv, men at det står for mange trær i nærheten. Da har du valget mellom trær og strøm. Den beste løsningen er å plassere vindgeneratoren på en minst 6 meter høy mast, som står så nær hytta som mulig. Ligger hytta inntil en fjellknaus kan det være fint å plassere masten og vindgeneratoren der.


Tekniske data:


c402e55d-6255-4992-9f9e-3da3ce445ef2
Typisk effekt ved 12,5 m/sek.: 400 Watt. Art. nr:
Startvind for lading: 3,1 m/s 540095
Antall blader: 3 stk.
Rotordiameter: 1150 mm.
Vekt: 6 kg.
Mastfeste diameter: 48 mm. utv.
Spenning: 12 eller 24V.

51735ab0-500e-4f6a-b63e-cee142b27059

Alle vindgeneratorer vi leverer tåler mye vind, men ingen vindgeneratorer på markedet tåler turbulens over lengre tid. Unngå turbulens og vindgeneratoren vil få lengre levetid. Det skraverte feltet viser det turbulente området som er skapt av hytten. H er høyden på hytten og vi ser at det turbulente området strekker seg 20 ganger høyden på huset i vindskyggen. Legg også merke til at det turbulente området strekker seg i høyden inntil 2 ganger hyttens høyde. En vindgenerator plassert i det skraverte området vil i løpet av kort tid bryte sammen.